crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 542622

Disertation

Author: Peroš, Ana
Title: Priprema škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića
( Preparation of starch raw materials for production of spirits )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 16.07.
Year: 2010
Page: 26
Mentor: Mrvčić, Jasna
Keywords: škrob; α; β-amilaza; konverzija škroba; analitičke metode
( starch; α and β-amylase; starch conversion; analytical methods )
Abstract:
Kvasci iz roda Saccharomyces prihvatljivi za tehnološku proizvodnju alkohola, koji se uobičajeno koriste za proizvodnju etanola te destilata za proizvodnju jakih alkoholnih pića, ne mogu koristiti škrob direktno kao izvor ugljika. Stoga, ukoliko se alkohol ili alkoholni destilati proizvode iz žitnih sirovina potrebno je prije procesa alkoholne fermentacije provesti proces obrade tj. hidrolize škroba do fermentabilnih šećera. Proces obrade škroba ovisi o korištenoj sirovini i proizvodu koji se želi dobiti, a proces dobivanja alkohola i alkoholnih pića iz škrobnih sirovina uobičajeno se može podijeliti u nekoliko faza: usitnjavanje sirovine, hidroliza škroba do glukoze, fermentacija, destilacija te dorada i zrenje. U ovom radu opisan je proces pripreme škrobnih sirovina za proizvodnju jakih alkoholnih pića te je kao primjer u eksperimentalnom dijelu rada provedeno ošećerenje kukuruzne krupice do glukoze primjenom komercijalnih amilolitičkih enzima.
Project / theme: 058-0583444-3483
Original language: hrv
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: jmrvcic@pbf.hr (jmrvcic@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 09:51 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4