crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 548665

Disertation

Author: Bosolt, Tina
Title: Utjecaj kultivara i uvjeta proizvodnje na svojstva repičinog ulja
( The influence of cultivars and oil extraction process on the properties of rapeseed oil )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 10.03.
Year: 2011
Page: 53
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: repičino ulje; masne kiseline; fitosteroli; tokoferoli; skvalen
( rapeseed oil; fatty acids; phytosterols; tocopherols; squalen )
Abstract:
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj pet različitih kultivara uljane repice i četiri načina proizvodnje na udio masnih kiselina i pojedinih neosapunjivih komponenti repičinog ulja. Repičino ulje je okarakterizirano visokim udjelom oleinske masne kiseline, ß – sitosterola, brasikasterola i γ – tokoferola te niskim udjelom zasićenih masnih kiselina. Udio pojedinih komponenti između uzoraka ulja se razlikuje stoga ulja dobivena preradom hibrida PR 46 W 9 i PR 46 W 10 ističu se sa visokim udjelom ß – sitosterola, 7 – avenasterola, ukupnih sterola te linolne i palmitinske masne kiseline. Hibrid Toccata okarakteriziran je većim udjelom linolenske masne kiseline dok se sorte Oase i Remy ističu sa većim udjelom oleinske i stearinske masne kiseline. Ulja proizvedena procesom ekstrakcije ističu se sa većim udjelom ukupnih sterola i γ – tokoferola za razliku od ulja proizvedena procesom prešanja. Kultivar ima utjecaja na udio masnih kiselina, fitosterola i tokoferola za razliku od načina proizvodnje i njihove interakcije koji nemaju utjecaja na udio masnih kiselina u uzorcima ulja.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dskevin@pbf.hr (dskevin@pbf.hr), 21. Stu. 2011. u 16:27 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4