crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 557961

Disertation

Author: Andrašek, Danijela
Title: ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA
( ANTIOXIDANT CAPACITY OF ACACIA HONEY )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.09.
Year: 2011
Page: 54
Mentor: Hruškar, Mirjana
Keywords: Antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; Med
( antioxidant activity; DPPH; FRAP; honey )
Abstract:
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz sezone 2008. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 46, 77 do 124, 19 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 rasponu od 25, 02 do 138, 64 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 4, 92 do 97, 70 μM Fe (II) 10%-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija izmeĊu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĊene DPPH metodom (r = 0, 961) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 915), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 950).
Project / theme: 058-0580696-2808
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: nvahcic@pbf.hr (nvahcic@pbf.hr), 26. Stu. 2011. u 11:53 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4