crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 557980

Disertation

Author: Kićanović, Sanela
Title: UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE
( EFFECT OF VARIOUS RECIPES ON SENSORY CHARACTERISTICS OF PLUM NECTAR )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 23.12.
Year: 2010
Page: 32
Mentor: Hruškar, Mirjana
Keywords: Senzorska analiza; Deskriptivna (opisna) analiza; Nektar od šljiva
( sensory analysis; descriptive sensory analysis; plum nectar )
Abstract:
Senzorska analiza je znanstvena disciplina pomoću koje se procjenjuju svojstva prehrambenog proizvoda koja dolaze u doticaj s našim osjetilima i za svako svojstvo utvrđuje pojmove koji ga identificiraju i kvantificiraju. Danas, prema važećim pravilnicima o kakvoći ili o temeljnim zahtjevima za većinu prehrambenih proizvoda na hrvatskom tržištu traže se „svojstvena senzorska svojstva“ pojedinih proizvoda. U svrhu tog ispitivanja najviše se primjenjuju deskriptivna (opisna) analiza, stoga je u ovom istraživanju primijenjena za ocjenu nektara od šljive, različitog udjela voća, uz dodatak saharoze ili fruktoze te limunske ili jabučne kiseline. Na temelju dobivenih rezultata, nektar sa udjelom voća od 60 %, korigiran saharozom i limunskom kiselinom se pokazao kao najbolji te je bio najvišeg sveukupnog dojma pitkosti i harmoničnosti okusa. Najlošije prihvaćeni nektari su bili udjela voća od 30 % te korigirani fruktozom i jabučnom kiselinom.
Project / theme: 058-0580696-2808
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: nvahcic@pbf.hr (nvahcic@pbf.hr), 26. Stu. 2011. u 12:19 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4