crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 570497

Journal

Authors: Getoš, Anna-Maria; Čupić, Zrinka; Mihaljević, Pero
Title: Analiza koncepta ʻedukacijom protiv korupcijeʼ na primjeru praktičnih iskustava s ʻantikorupcijskog sataʼ
( The Concept of ʻEducation Against Corruptionʼ – An Analysis Based on Practical Experiences from the ʻAnti-Corruption Classʼ )
Source: Godišnjak Akademije pravnih znanosti Hrvatske (1847-7615) 2 (2011), 1; 99-119
Paper type: article
Keywords: korupcija; prevencija; edukacija; Antikorupcijski sat
( corruption; prevention; education; anti-corruption class )
Abstract:
Temeljem iskustava pojedinih zemalja, kao i znanstvenog proučavanja fenomena korupcije, postalo je jasno da samo represija nije dovoljna da bi se ova pojava svela na marginalnu razinu u kojoj svako društvo može nesmetano funkcionirati. Preventivnim pristupom problemu korupcije, odnosno stvaranjem takvih društvenih uvjeta pomoću širokog spektra sveobuhvatnih mjera/promjena uz edukativne programe, nužno se dolazi do pozitivnih rezultata u sprječavanju korupcije a posljedično i do unaprjeđenja društva. Iako je u Republici Hrvatskoj, od 2008.godine, donošenjem Strategije suzbijanja korupcije i Akcijskog plana, kada su se počele provoditi konkretne mjere, došlo do znatnih pomaka u preventivnom aspektu sprječavanja korupcije, sustavan i planiran program edukacije, naročito mladih koji završavaju srednju školu i ulaze na tržište rada (ili nastavljaju daljnje obrazovanje) nije na zadovoljavajućoj razini. S ciljem utvrđivanja stvarnoga stanja na tome području, proveden je projekt „Antikorupcijski sat“, da bi detektirao znanja, stavove i potrebe mladih ljudi vezano za problem korupcije u društvu i njenog sprječavanja. Navedenim projektom je potvrđeno da učenici edukaciju smatraju vrlo važnim dijelom prevencije korupcije, imaju interese za educiranje o toj temi, a obzirom da u najvećoj mjeri informacije primaju iz medija, bilo bi dobro kada bi se u buduće edukacije škole mogle još aktivnije uključiti, odnosno kada bi u svoj nastavni program integrirale edukaciju učenika o korupciji, odnosno prevenciji iste. Predmetni rad razmatra koncept „edukacijom protiv korupcije“ te na temelju empirijskih podataka prikupljenih u okviru projekta „Antikorupcijski sat“ evaluira navedeni koncept u hrvatskom kontekstu prevencije korupcije.
Project / theme: 066-0662530-2517
Original language: HRV
Citation databases: HeinOnline
Category: Znanstveni
Research fields:
Law
URL cjelovitog rada:
Google Scholar: Analiza koncepta ʻedukacijom protiv korupcijeʼ na primjeru praktičnih iskustava s ʻantikorupcijskog sataʼ
Contrib. to CROSBI by: agetos@pravo.hr (agetos@pravo.hr), 8. Vel. 2012. u 20:08 satiPrint version   za tiskati


upomoc
foot_4