crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 588922

Disertation

Author: Vrebac, Marija
Title: Biološki aktivni spojevi u jakim alkoholnim pićima
( Biologically active compounds in the spirit drinks )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 25.07.
Year: 2012
Page: 24
Mentor: Mrvčić, Jasna
Principal investigator: Kazazić, Snježana
Keywords: polifenolni spojevi; antioksidansi; voćni likeri
( polyphenolic compounds; antioxidants; fruit liqueurs )
Abstract:
Jaka alkoholna pića pripravljena maceracijom voća i bilja u etanolu, kao i jaka alkoholna pića čiji sirovi destilati odležavaju u drvenim bačvama tijekom starenja destilata, bogati su izvor polifenolnih spojeva koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada je bio istražiti i usporediti polifenolni sastav i antioksidativnu aktivnost višnjevca i orahovca, likera od voća koji se tradicionalno proizvode i koriste u hrvatskim domaćinstvima. U likeru od višnje najzastupljeniji polifenolni spojevi su: protokatehinska, vanilinska, p-kumarinska i kava kiselina te (-) epikatehin, dok je u likeru od oraha najzastupljenija galna kiselina te sinerginska, elaginska, protokatehinska, p-kumarinska, klorogenska i sinapinska kiselina, kao i (±) katehin. Za orah su tipični fenolini spojevi kinonini, od kojih su u orahovcu najviše zastupljena dva kinonina: 1, 1-naftokvinon i juglon. Količina fenolnih spojeva u orahovcu smanjuje se pripremom likera od zrelijih plodova oraha, a povećava se dužinom maceracije plodova u etanolu. Temperatura maceracije ne utječe značajno na količinu polifenola, a antioksidativna aktivnost likera proporcionalna je količini fenolnih spojeva u likeru.
Project / theme: 058-0583444-3483
Original language: hrv
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: jmrvcic@pbf.hr (jmrvcic@pbf.hr), 25. Srp. 2012. u 19:17 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4