crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 588923

Disertation

Author: Bartulović, Katarina
Title: Utjecaj sazrijevanja i odležavanja destilata na njegovu antioksidativnu aktivnost
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 25.07.
Year: 2012
Page: 31
Mentor: Mrvčić, Jasna
Principal investigator: Kazazić, Snježana
Keywords: destilat; fenolni spojevi; konjak; whisky; vrijeme odležavanja
Abstract:
Jaka alkoholna pića su pića u kojima je postotak etanola najmanje 15 % vol., a mogu sadržavati i polifenolne spojeve, koji zbog svoje antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti pomažu u intervenciji i prevenciji nekih bolesti. Fenolni spojevi mogu preći u piće tijekom maceracije sirovina u etanolu ili tijekom sazrijevanja i odležavanja destilata u drvenim bačvama. Uloga drva bačve od presudne je važnosti za proces starenja destilata, jer se tijekom ovog procesa povećava količina i broj aroma spojeva, kao i količina topivih fenolnih spojeva što poboljšava okus i antioksidativnu aktivnost destilata. Iako se za procese starenja destilata većinom koriste hrastove bačve, drvo pitomog kestena ima veću antioksidativnu aktivnost u odnosu na drvo hrasta, kao posljedicu veće koncentracije ukupnih fenola i fenolnih kiselina te većeg sadržaja tanina u drvu. Koncentracija ukupnih fenola u destilatima povećava se s povećanjem stupnja zagrijavanja dužica bačve te s vremenom odležavanja destilata.
Project / theme: 058-0583444-3483
Original language: ENG
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: jmrvcic@pbf.hr (jmrvcic@pbf.hr), 25. Srp. 2012. u 19:22 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4