crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 595886

Disertation

Author: Posavec, Sanja
Title: Polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske
( Polyphenolic profile and antioxidative activity of strong beverages produced in the Republic of Croatia )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 27.09.
Year: 2012
Page: 70
Mentor: Mrvčić, Jasna
Principal investigator: Kazazić, Snježana
Keywords: jaka alkoholna pića; polifenolni profil; antioksidativna aktivnost; proces odležavanja
( strong beverages; polyphenolic profile; antioxidative activity; proces of maturation )
Abstract:
Određen je polifenolni profil i antioksidativna aktivnost jakih alkoholnih pića proizvedenih na području Republike Hrvatske. Antioksidativna aktivnost određivana je spektrofotometrijski FRAP i DPPH metodom, koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a polifenolni profil jakih alkoholnih pića HPLC metodom. Rezultati su pokazali da jaka alkoholna pića mogu biti izvor antioksidativnih spojeva u prehrani, a u pićima ovi spojevi potječu od sirovina od kojih su JAP proizvedena ili od drveta bačvi u kojima destilati odležavaju. U destilatima koji ne stare fenolni spojevi nisu detektirani, u pićima tipa vinjaka ili šljivovice njihova koncentracija iznosi od 30 – 90 mg L-1 GAL, dok su najviše koncentracije fenolnih spojeva od oko 3 000 mg L-1 GAL zabilježene u višnjevcu i orahovcu. Galna, siringinska, elaginska i vanilinska kiselina te siringaldehid, najzastupljenije su fenolne kiseline u većini istraživanih JAP, dok druge grupe fenolnih spojeva ovom metodom nisu detektirane. Količine polifenolnih spojeva u pićima istog tipa različitih proizvođača su različite.
Project / theme: 058-0583444-3483
Original language: HRV
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: jmrvcic@pbf.hr (jmrvcic@pbf.hr), 1. Lis. 2012. u 13:47 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4