crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 602086

Journal

Authors: Marić Pfannkuchen, Daniela; Godrijan, Jelena
Title: Kolika je opasnost od amnezijskog trovanja za vrijeme cvjetanja dijatomeja iz roda Pseudo-nitzschia u sjevernom Jadranu?
( Kolika je opasnost od amnezijskog trovanja za vrijeme cvjetanja dijatomeja iz roda Pseudo-nitzschia u sjevernom Jadranu? )
Source:
Meeting: Znanstveni susreti 3. vrste
Location and date: Zagreb, Hrvatska,, 07-08.07.2011.
Keywords: Pseudo-nitzschia; dijatomeje; toksični fitoplankton; sjeverni Jadran
( Pseudo-nitzschia; diatoms; toxic phytoplankton; northern Adriatic )
Abstract:
Pseudo-nitzschia je rod dijatomeja od globalnog značenja, a pronađen je gotovo u svim morskim i estuarijskim ekosustavima. Trenutno su poznate 32 vrste ovog roda, a 12 vrsta ima mogućnost sinteze domoične kiseline. Domoična kiselina je neurotoksin koji se akumulira u školjkašima-filtratornim organizmima, a pronađena je i u tkivima životinja viših trofičkih razina kao što su morski sisavci i ptice. Trovanje domoičnom kiselinom naziva se amnezijsko trovanje školjkašima (Amnesic Shellfish Poisoning- ASP). Neurotoksično djelovanje u ljudi pojavljuje se u obliku glavobolje, smetenosti i gubitka pamćenja. Zbog pretjeranog podražaja neurona trajno se oštećuju neuroni u hipotalamusu i amigdalnom području. Iako je poznato da rod Pseudo-nitzschia dominira među ostalim planktonskim dijatomejama sjevernog Jadrana, stvarni sastav vrsta i njihova sukcesija još uvijek nisu u potpunosti poznate. Određivanje prostorne i vremenske dinamike ovih potencijalno toksičnih dijatomeja bitno je za razumijevanje njihove uloge u globalnom ciklusu ugljika, kao i u sintezi domoične kiseline u sjevernom Jadranu. Određene su ekološke i taksonomske značajke vrsta te korelacije s ostalim okolišnim parametrima. Pseudo-nitzschia je prisutna u sjevernom Jadranu tijekom čitave godine, a često dostiže visoku brojnost (1.2·106 stanica po litri). Najzastupljenije su potancijalno toksične vrste: P.calliantha, P. pungens i P. pseudodellicatissima. Budući da su nedavna istraživanja potvrdila postojanje domoične kiseline u sjevernom Jadranu postavlja se pitanje: u kolikoj smo opasnosti za vrijeme cvjetanja ovog roda?
Type of meeting: Poster
Type of presentation in a journal: Not published
Type of peer-review: No peer-review
Original language: HRV
Category: Znanstveni
Research fields:
Geology,Biology
URL: http://zs3v.irb.hr/index.php/more-qis-moreq
Contrib. to CROSBI by: jgodrij@irb.hr (jgodrij@irb.hr), 6. Stu. 2012. u 15:01 satiPrint version   za tiskati


upomoc
foot_4