crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 608868

Disertation

Author: Stanić, Marina
Title: Utjecaj sastava podloge i uvjeta okoline na proizvodnju (S)-adenozil-L-metionina pomoću divljeg soja kvasca Pichia stipitis i mutanta M12
( Influence of medium composition and environmental conditions on production of (S)- adenosyl-L-methionine by wild strain of Pichia stipitis and mutant strain M12 )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 07.11.
Year: 2012
Page: 57
Mentor: Stanzer, Damir
Keywords: (S)-adenozil-L-metionin; Pichia stipitis; metionin
( (S)-Adenosyl-L-methionine (SAM); Pichia stipitis; methionine )
Abstract:
(S)-adenozil-L-metionin, poznat kao SAMe, prisutan je u svim stanicama i igra bitnu ulogu u metabolizmu. Sudjeluje u više od sto različitih bioloških reakcija, prvenstveno kao donor metilne skupine. Nastaje od metionina i adenozin trifosfata djelovanjem enzima metionin adenoziltransferaze. Nedostatak SAMe u ljudskom organizmu uzrokuje poremećaje u funkcioniranju jetre, živčanog i imunološkog sustava. Komercijalno se proizvodi izolacijom iz kvaščevih stanica koje rastu na hranjivoj podlozi bogatoj L-metioninom. Mutanti dobiveni ultraljubičastim svjetlom i rezistentni na nistatin imaju promijenjen sastav sterola u staničnoj membrani, odnosno mogu nakupljati SAMe koji se ne iskoristi u biosintezi ergosterola. Cilj rada bio je proučiti utjecaj sastava podloge i uvjeta okoline na proizvodnju SAMe pomoću divljeg soja kvasca Pichia stipitis i mutiranog soja M12 pri uzgoju na laboratorijskoj tresilici. Rezultati istraživanja pokazuju da je najveća količina SAMe proizvedena s mutiranim sojem M12 u 48-om satu uzgoja (44, 88 mg g-1 s.tv.kvasca) u glukoznoj podlozi s dodatkom 7, 5 gL-1 D, L-metionina, pri temperaturi od 30oC i pH vrijednosti 5.
Project / theme: 058-0580477-0374
Original language: HRV
Research fields:
Biotechnology
Contrib. to CROSBI by: jmrvcic@pbf.hr (jmrvcic@pbf.hr), 20. Pro. 2012. u 13:12 satiPrint version   za tiskati


upomoc
foot_4