crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 65253

Journal

Authors: Vahčić, Nada; Hruškar, Mirjana; Marković, Ksenija
Title: Laktuloza u mlijeku
( Lactulose in milk )
Source: Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 50 (2000), 1; 3-14
Paper type: article
Keywords: laktuloza; mlijeko; toplinska obrada
( lactulose; milk; thermal processing )
Abstract:
Laktuloza je ketoza dobivena iz laktoze tijekom postupka grijanja i pohrane mlijeka i mliječnih proizvoda. Ovaj šećer je nešto slađi i topljiviji od laktoze. Prisustvo laktuloze u umjetnoj prehrani djece potiče razvoj bakterije Bifidobacterium bifidum u crijevnoj flori, što oponaša floru nađenu kod djece hranjene majčinim mlijekom. Laktuloza se primjenjuje u liječenju kronične opstipacije i sustavne encefalopatije. Cilj istraživanja bio je odrediti udjel laktuloze u sirovom mlijeku, mlijeku nakon tri različita režima pasterizacije, te mlijeku steriliziranom u tri različita tipa sterilizatora. Drugo, željelo se utvrditi koliki je udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka različitih proizvođača prisutnih na zagrebačkom tržištu. Udjel laktuloze određen je enzimnom metodom. Toplinskom obradom udjel laktuloze raste tako da prosječna vrijednost u sirovom mlijeku od 0,91 mg/100 g raste do intervala od 3,972 do 4,987 mg/ 100 g mlijeka za uzorke pasteriziranog mlijeka, te do raspona od 27,069 do 29,225 mg/100 g mlijeka za uzorke steriliziranog mlijeka. Veći udjel laktuloze nastao je u uzorcima pasteriziranim na višoj temperaturi pasterizacije. Vrsta sterilizatora nije značajno utjecala na udjel laktuloze iako su najviše vrijednosti utvrđene u cjevastom sterilizatoru, potom infuzionom i pločastom. Udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka sa zagrebačkog tržišta bio je u rasponu od 0,984 do 53,578 mg/100 g mlijeka.
Project / theme: 058301
Original language: hrv
Category: Znanstveni
URL cjelovitog rada:
Google Scholar: Laktuloza u mlijeku



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4