crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 65260

Journal

Authors: Hruškar, Mirjana; Vahčić, Nada
Title: Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda.
( Total solid content in milk products. Comparison of two methods )
Source: Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 49 (1999), 2; 105-112
Paper type: article
Keywords: mikrovalovi; suha tvar; usporedba metoda
( microwaves; total solid; comparison of methods )
Abstract:
S obzirom da je udjel suhe tvari/vlage jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojega prehrambenog proizvoda tijekom berbe, skladištenja, prerade i distribucije, kao i kontrole gotovih proizvoda, njegovo određivanje mora biti brzo, točno i precizno. Standardna laboratorijska metoda određivanja suhe tvari/vlage sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz malih količina uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija, što traje relativno dugo. Za brzo određivanje vlage mnogih prehrambenih proizvoda razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. "Milestone" MSL-1200 Mega System korištena je u ovom istraživanju. Cilj istraživanja bio je odrediti udjel suhe tvari standardnom metodom sušenja i metodom mikrovalnog sušenja u uzorcima pasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda (fermentirani mliječni proizvodi, topljeni sirevi i sladoledi), dobivene rezultate statistički obraditi i interpretirati te utvrditi može li se metoda mikrovalnog sušenja koristiti kao relevantna. Za procjenu valjanosti analitičkih metoda razmatrani su parametri: preciznost, uporedivost metode i točnost. Izračunati statistički parametri pokazali su da nema statistički značajne razlike između dviju korištenih metoda s obzirom na udjel suhe tvari u svim istraživanim uzorcima (gledano u cjelini ili zasebno po skupinama mliječnih proizvoda), tj. metoda mikrovalnog sušenja može se koristiti kao brža, a istovremeno i precizna poput standardne metode.
Project / theme: 058301
Original language: HRV
Category: Expert
URL cjelovitog rada:
Google Scholar: Udjel suhe tvari u mliječnim proizvodima. Usporedba dviju metoda.



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4