crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 673714

Disertation

Author: Želehovski, Kristina
Title: Utjecaj načina proizvodnje repičinog ulja iz kultivara Toccata na udio bioaktivnih komponenata
( The influence of rapeseed oil extraction processes from cultivar Toccata on bioactive compounds )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 13.07.
Year: 2012
Page: 58
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: uljana repica; način proizvodnje; polifenoli; antioksidacijska aktivnost
( rapeseed; oil extraction process; polyphenols; antioxidant activity )
Abstract:
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata i sastav masnih kiselina u ulju uljane repice. Sjeme uljane repice uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu u godini 2011. Ulja su proizvedena laboratorijskim procesima: hladno prešanje, prešanje uz prethodno kondicioniranje sjemena te ekstrakcija s heksanom. Sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete s obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, a najbolje iskorištenje dobiveno je procesom prešanja uz prethodno kondicioniranje sjemena. Peroksidni broj bio je najviši kod ulja dobivenog prešanjem kondicioniranog sjemena te način proizvodnje ulja ima statistički značajan utjecaj na višoj razini na udio primarnih produkata oksidacije. Od masnih je kiselina najprisutnija u ulju oleinska, slijedile su je linolna, linolenska i palmitinska kiselina, a način proizvodnje imao je statistički visoko značajan utjecaj na njihov udio. Nutritivna kvaliteta istraženih ulja potvrđena je malim udjelom zasićenih masnih kiselina te povoljnim omjerom (1:1, 5) linolne i linolenske kiseline. Najzastupljeniji tokoferoli u svim uzorcima ulja bili su α- i γ- tokoferol te način proizvodnje nema statistički značajan utjecaj na njihov udio. Udio klorofila i karotenoida te indeks boje bili su značajno veći u ulju dobivenom prešanjem iz kondicioniranog sjemena. Prešanje uz kondicioniranje sjemena dalo je ulje s najvišom antioksidacijskom aktivnošću te je imalo statistički visoko značajan utjecaj na udio ukupnih fenolnih spojeva u tom ulju i najzastupljeniji fenolni spoj kanolol koji dobro korelira s antioksidacijskom aktivnošću.
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Klara Kraljić (kkraljic@pbf.hr), 7. Sij. 2014. u 10:29 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4