crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 677463

Journal

Authors: Butorac, Ana; Marić, Mirela; Badanjak Sabolović, Marija; Hruškar, Mirjana; Rimac Brnčić, Suzana; Bačun Družina; Višnja
Title: Analitičke metode u forenzici hrane
( Analytical methods in food forensics )
Source: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 8 (2013), 3-4; 90-101
Paper type: article
Keywords: forenzika hrane; analitičke metode; autohtonost
( food forensics; analytical methods; autochthonous )
Abstract:
U Europskoj uniji propisane kontrole za sigurnost hrane prema zakonskim aktima određuju provjeru hrane prije stavljanja na tržište. Tijekom proteklog desetljeća provjera kakvoće, autohtonosti i sljedivosti hrane poboljšana je ubrzanim razvojem osjetljivih, robusnih, učinkovitih i cjenovno prihvatljivih analitičkih metoda. Ovaj rad opisuje najučinkovitije analitičke metode za forenziku hrane i prikazuje njihovu primjenu u određivanju: (1) kvalitativnih i kvantitativnih sastojaka hrane, (2) sigurnosti hrane obzirom na patogene mikroorganizme, nutritivne alergene, ostatke pesticida i toksina, (3) sljedivosti sukladno zemljopisnom i botaničkom podrijetlu te utjecaju tehnološke obrade i skladištenja. Obzirom na način ispitivanja, opisane analitičke metode podijeljene su u četiri skupine: biokemijske, molekularno-genetske, spektroskopske, spektrometrijske i separacijske metode.
Project / theme: 058-0583444-3466
Original language: hrv
Category: Ostalo
Research fields:
Biotechnology
URL cjelovitog rada:
Journal in electronic form only:: NE
Google Scholar: Analitičke metode u forenzici hrane
Contrib. to CROSBI by: Ana Butorac (abutorac@pbf.hr), 9. Sij. 2014. u 15:54 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4