crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 678297

Disertation

Author: Balaško, Tea
Title: Utjecaj sastava hranjive podloge na sadržaj (S)-adenozil-L-metionina i ergosterola u biomasi divljeg soja kvasca Pichia stipitis i mutanta M12
( Influence of medium composition on (S)-adenosyl-L-methionine and ergosterol content in biomass of the wild yeast strain Pichia stipitis and mutant M12 )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 15.09.
Year: 2013
Page: 64
Mentor: Stanzer, Damir
Keywords: (S)-adenozil-L-metionin; ergosterol; metionin; etanol; Pichia stipitis
( (S)-adenosyl-L-methionine; ergosterol; methionine; ethanol; Pichia stipitis )
Abstract:
(S)-adenozil-L-metionin (SAMe) biološki je aktivna molekula koja sudjeluje u brojnim biokemijskim reakcijama. Njezin manjak ili prekomjerna količina u organizmu mogu uzrokovati različita oboljenja. Budući da se SAMe koristi pri liječenju bolesti jetre, depresije i osteoartritisa, vrlo je važno pronači učinkovitije načine proizvodnje te tvari. S ciljem proizvodnje SAMe, uzgajana je biomasa divljeg soja kvasca Pichia stipitis i mutiranog soja M2. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj sastava hranjive podloge na stanični rast, te sadržaj SAMe i ergosterola u stanicama ispitivanih kvasaca. Oba su soja pokazala bolji rast i proizvodnju SAme u hranjivoj podlozi u koju su dodane magnezijeve i kalijeve soli, u usporedbi s podlogom koja ne sadrži te soli. Također, mutirani soj uzgojen u hranjivoj podlozi s dodatkom soli proizveo je znatno više SAMe u usporedbi s divljim kvascem. Tako je mutirani soj proizveo 48, 12 mg/g SAMe/s.tv., dok je s divljim sojem postignuto svega 26, 05 mg/g. Također je potvrđeno da je divlji soj P. stipitis tolerantniji prema etanolu u odnosu na mutant M12.
Project / theme: 058-0580477-0374
Original language: HRV
Research fields:
Biotechnology
Contrib. to CROSBI by: Jasna Mrvčić (jmrvcic@pbf.hr), 10. Sij. 2014. u 11:05 satiPrint version   za tiskati


upomoc
foot_4