crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 68360

Journal

Authors: Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Hruškar, Mirjana
Title: Utjecaj aktivnosti kulture na tvari arome jogurta od kozjeg i kravljeg mlijeka
( Influence of culture activity on yoghurt aroma components from goat's and cow's milk )
Source: Zbornik sažetaka 34. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjakaZagreb : Hrvatska mljekarska udruga , 2000. 36-37.
Meeting: 34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Location and date: Lovran, Hrvatska, 08-11.11.2000.
Keywords: jogurt od kozjeg mlijeka; mikrobiologija; acetaldehid; diacetil; čuvanje
( goat's yoghurt; microbiology; acetaldehyde; dyacetil; storage )
Abstract:
U radu je ispitana mikrobiološka kakvoća i komponente arome uzoraka jogurta od trajnog kozjeg i kravljeg mlijeka, te mlijeka s dodatkom 2% mlijeka u prahu, tijekom devet dana čuvanja na temperaturi hladnjaka. Fermentacija mlijeka provedena je na 42°C i bila je podjednaka (od 5, 43 do 6, 00 sati) za sve uzorke. Tijekom čuvanja, 1., 3. i 9. dan praćene su promjene kiselosti (pH vrijednost i udjel mliječne kiseline), promjene broja živih stanica streptokoka i laktobacila, te promjene udjela tvari arome (acetaldehida i diacetila). U svim uzorcima jogurta pH vrijednost je tijekom čuvanja neznatno opala. Niže pH vrijednosti te manji udjel mliječne kiseline bio je u uzorcima jogurta bez dodatka kod obje vrste mlijeka. Broj streptokoka se tijekom čuvanja smanjivao (od 1, 01x10 na 8 do 3, 97x10 na 7 CFU/mL), dok je broj laktobacila rastao u svim uzorcima (od 6, 95x10 na 6 do 2, 32x10 na 7 CFU/mL). Porast laktobacila bio je veći u uzorcima jogurta od kozjeg mlijeka (9. dana čuvanja log N u kravljim i kozjim uzorcima bio je oko 0, 2 logaritamske jedinice). Udjel acetaldehida čuvanjem pada sa 5, 47 ppm (1. dan) do 1, 05 ppm (9. dan) u svim uzorcima jogurta, pri čemu su uzorci jogurta oba mlijeka bez dodatka imali manji udjel acetaldehida od uzoraka jogurta s dodatkom mlijeka u prahu. Tijekom devet dana čuvanja u svim uzorcima jogurta primjećuje se značajni prirast diacetila i to 14, 20 ppm (1. dan) do 18, 65 ppm (9. dan).
Type of meeting: Predavanje
Type of presentation in a journal: Abstract
Type of peer-review: Domestic peer-review
Project / theme: 058301, 058501
Original language: HRV
Category: Ostalo



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4