crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 803278

Disertation

Author: Martinović, Tomislav
Title: MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
( MACERATION IN PRODUCTION OF SPIRITS DRINKS )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: srpanj
Year: 2015
Page: 36
Mentor: Mrvčić, Jasna
Keywords: maceracija; jaka alkoholna pića; orahovac; antocijani; likeri od crvenog voća; travarica
( maceration; spirits drinks; liqueur of walnut; antocyanins; liqueur of red fruit; herb brandy )
Abstract:
Jaka alkoholna pića su pića u kojima je glavni sastojak etilni alkohol (etanol), čiji postotak iznosi najmanje 15 % vol. Jedan od osnovnih tehnoloških postupaka u proizvodnji jakih alkoholnih pića kao što su voćni likeri i travarice je maceracija. Maceracijom se ekstrahiraju biološki aktivnih spojeva ljekovitog i aromatskog bilja, voća ili plodova u vodeno-alkoholnu bazu pri sobnoj temperaturi. Osim vrste i kvalitete voća i bilja koje se macerira, na kvalitetu macerata i koncentraciju biološki aktivnih spojeva utječu i brojni drugi parametri maceracije kao što su vrijeme maceracije, temperatura i koncentracija vodeno-alkoholne otopine. S obzirom da se u Republici Hrvatskoj procesom maceracije najčešće proizvode voćni likeri (orahovac i likeri od crvenog voća) te travarice, u ovom radu je opisano voće i aromatsko i ljekovito bilje koje se koristi u proizvodnji tih pića, biološki aktivni spojevi odgovorni za aromu, antioksidativno i ljekovito djelovanje voćnih likera i travarica te postupci maceracije s naglaskom na istraživanja utjecaja vremena i temperature na postupak maceracije.
Original language: HRV
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Stela Andrijac Križanović (sandrijac@pbf.hr), 29. Vel. 2016. u 11:39 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4