crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 803298

Disertation

Author: Fiket, Marijana
Title: AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
( AROMATIC AND MEDICAL HERBS IN THE PRODUCTION OF SPIRIT DRINKS )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: rujan
Year: 2013
Page: 30
Mentor: Mrvčić, Jasna
Keywords: travarica; ekstrakcija; biološki aktivne tvari; aromatsko i ljekovito bilje
( herbal liqueurs; extraction; biological active compounds; aromatic and medical herbs )
Abstract:
Aromatsko i ljekovito bilje sadrži eterična ulja, gorke tvari, tanine, polifenolne spojeve, sluzi i saponine, spojeve koji im daju karakterističnu aromu, okus i boju te biološki aktivne spojeve koji imaju pozitivne učinke na zdravlje. U proizvodnji jakih alkoholnih pića (JAP) koriste se u proizvodnji travarica. Travarice se proizvode maceracijom ljekovitog i aromatskog bilja u komovici ili destilacijom biljnog macerata. Aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP su anđelika, anis, brđanka, kim, kadulja, komorač, kleka, lavanda, majčina dušica, matičnjak, paprena metvica, pelin, stolisnik i sl. Stoga je u ovom radu opisano aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP s posebnim naglaskom na njihove biološki aktivne spojeve. Također je opisana biska, tradicionalna Istarska travarica.
Original language: hrv
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Stela Andrijac Križanović (sandrijac@pbf.hr), 29. Vel. 2016. u 12:23 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4