crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 803330

Disertation

Author: Peša, Andrea
Title: Žitne rakije
( Grain spirits )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: veljača
Year: 2012
Page: 42
Mentor: Stanzer, Damir
Keywords: žitne rakije; viski; džin; genever; votka
( grain spirit; whisky; genevre; gin; vodka )
Abstract:
Žitne rakije proizvode se od žitarica koje u sebi sadržavaju škrob i razne druge ugljikohidrate. To su prvenstveno rakije od kukuruza, pšenice, ječma i raži ili njihovih smjesa. Posebnost proizvodnje žitnih rakija je u tome što se prije fermentacije škrob mora razgraditi do fermentabilnih šećera s pomoću slada ili amilolitičkih enzima, jer kvasci iz roda Saccharomyces koji se koriste za fermentaciju, ne mogu previrati škrob. Glavne faze proizvodnje žitnih rakija su: prijem sirovina, ukomljavanje i ošećerenje supstrata, vrenje, destilacija, te dorada i zrenje. Viski, votka, genever i džin najpoznatije su žitne rakije.
Original language: HRV
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Stela Andrijac Križanović (sandrijac@pbf.hr), 29. Vel. 2016. u 13:06 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4