crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 803391

Journal

Authors: Hanousek Čiča, Karla; Stanzer, Damir; Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Mrvčić, Jasna
Title: Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu
( The microbiological quality of commercial baker's yeast on the Croatian market )
Source: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 10 (2015), 3-4; 95-100
Paper type: article
Keywords: pekarski kvasac ; mikrobiološka kvaliteta ; bakterije mliječne kiseline
( baker’s yeast ; microbiological quality ; lactic acid bacteria )
Abstract:
Komercijalni pekarski kvasac je aktivna biomasa kvasca Saccharomyces cerevisiae kojoj se tijekom procesa proizvodnje, distribucije i skladištenja pridružuju i drugi nenamjenski mikroorganizmi. U radu je ispitana mikrobiološka kvaliteta uzoraka svježih i suhih oblika pekarskog kvasca različitih proizvođača prisutnih na hrvatskom tržištu. Za izolaciju i identifikaciju mikrobne populacije u uzorcima pekarskog kvasca upotrijebljene su klasične mikrobiološke metode, a mikrobni rast određen je brojanjem poraslih kolonija na selektivnim hranjivim podlogama. Rezultati su pokazali da su bakterije mliječne kiseline (BMK) dominantni pridruženi mikroorganizmi pekarskom kvascu, prisutni u koncentraciji od 105 - 108 st/g. U uzorcima kvasca dokazani su i divlji kvasci i koliformne bakterije u koncentraciji od 103, odnosno 104st/g. Suhi pekarski kvasac imao je bolju mikrobiološku kvalitetu budući da u uzorcima nisu dokazane plijesni i bakterija Listeria monocytogenes. Salmonella sp. i Escherichia coli nisu dokazane u nijednom uzorku, dok je Staphylococcus aureus dokazan u 89% uzoraka svježeg te 67% uzoraka suhog kvasca u koncentraciji od oko 101 st/g.
Original language: HRV
Category: Znanstveni
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
URL cjelovitog rada:
Journal in electronic form only:: NE
Google Scholar: Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu
Contrib. to CROSBI by: Jasna Mrvčić (jmrvcic@pbf.hr), 29. Vel. 2016. u 14:17 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4