crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 887624

Disertation

Author: Ostojić, Jelena
Title: Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina
( Optimization and validation of HPLC method for the determination of amino acids )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 19.07.
Year: 2017
Page: 51
Mentor: Hruškar, Mirjana
Keywords: aminokiseline, derivatizacija, HPLC, optimizacija, validacija
( amino acids, derivatization, HPLC, optimization, validation )
Abstract:
Cilj ovog istraživanja bio je optimizirati i validirati metodu za određivanje asparagina, glutaminske kiseline, serina, arginina, prolina, treonina, metionina i izoleucina pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Optimizacija metode obuhvaćala je optimizaciju uvjeta derivatizacije aminokiselina te uvjeta kromatografske analize. Validacija metode provedena je uz derivatizaciju u trajanju od 20 minuta, pri utvrđenom optimalnom gradijentnom eluiranju te pri temperaturi kolone od 50 °C. Ključni parametri validacije bili su selektivnost, linearnost i radno područje, preciznost, granica detekcije, granica kvantifikacije i robusnost. Budući da su rezultati provedenih validacijskih ispitivanja u skladu s postavljenim kriterijima prihvatljivosti, može se zaključiti da je metoda selektivna, linearna unutar radnog područja te precizna u određivanju ciljanih analita. Utvrđena je stabilnost derivata aminokiselina u vremenu od dva sata pri +4 °C.
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Saša Drakula (sajredini@pbf.hr), 25. Srp. 2017. u 10:58 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4