crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 895024

Disertation

Author: Vrkljan, Petra
Title: Validacijski postupci u određivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode
( Validation of ELISA method for the determination of sulphonamides and chloramphenicol in meat products )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 27.09.
Year: 2017
Page: 41
Mentor: Hruškar, Mirjana
Keywords: ELISA, kloramfenikol (CAP), mesni proizvodi, sulfonamidi, validacija
( chloramphenicol (CAP), ELISA, meat products, sulphonamides, validation )
Abstract:
Zbog svakodnevne primjene veterinarskih lijekova obavezna je kontrola hrane životinjskog podrijetla na rezidue u hrani. Cilj ovog rada bio je validirati ELISA metodu za određivanje sulfonamida i kloramfenikola u uzorcima različitih mesnih proizvoda (pašteta, buđola, mesni doručak, zimska salama, dimljena šunka). Ključni validacijski parametri bili su: selektivnost/specifičnost i sposobnost detekcije, iskorištenje, ponovljivost i preciznost, granica detekcije, granica kvantifikacije i robusnost. Koncentracije sulfonamida i kloramfenikola bile su niže od najviše dopuštene koncentracije, odnosno granice najmanje zahtijevane učinkovitosti izvedbe metode prema čemu je izračunata sposobnost detekcije i potvrđena selektivnost/specifičnost. Iskorištenje, ponovljivost i preciznost također su se nalazile unutar granica određenih zakonom. Granice detekcije i kvantifikacije za sulfonamide iznosile su 0, 627 μg kg-1 i 2, 891 μg kg-1, a za kloramfenikol 0, 019 μg kg-1 i 0, 068 μg kg-1. Dokazana je robusnost metode za određivanje kloramfenikola. S obzirom na dobivene rezultate i postavljene kriterije prihvatljivosti može se zaključiti da je validirana ELISA metoda prikladna za dokazivanje sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima.
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Saša Drakula (sajredini@pbf.hr), 29. Ruj. 2017. u 09:54 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4