crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 901042

Disertation

Author: Jedrejčić, Petra
Title: KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE
( CHARACTERIZATION OF BISKA – TRADITIONAL ISTRIAN SPIRIT DRINK )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 07.07.
Year: 2017
Page: 27
Mentor: Mrvčić Jasna
Keywords: Biološki aktivne tvari, biska, jaka alkoholna pića, travarica, žuta imela
( Biological active compounds, biska, spirit drink, strong alcoholic beverages, yellow mistletoe )
Abstract:
Biska je tradicionalna travarica koja se proizvodi maceracijom lišća žute imele na području Istre. Tijekom procesa proizvodnje biske iz imele se u alkoholnu bazu ekstrahiraju različiti spojevi za koje se smatra da pridonose pozitivnim zdravstvenim učincima konačnog proizvoda. Cilj rada bio je utvrditi razlike u sadržaju ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u dvadeset različitih uzoraka biske te utvrditi postojanje korelacija između ta dva parametra. Koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin – Ciocalteu reagensa, a antioksidacijska aktivnost FRAP i DPPH metodama. Uzorcima je također određena koncentracija prisutnog etanola odnosno njihova alkoholna jakost. Rezultati su pokazali da se količina fenolnih spojeva u uzorcima znatno razlikuje što je moguće zbog tehnološkog procesa proizvodnje odnosno parametara kao što su količina, podrijetlo i kvaliteta lišća koje se macerira, zbog jakosti alkoholne baze ili duljine same maceracije te da su ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost u pozitivnoj korelaciji.
Original language: hrv
Research fields:
Biotechnology
Contrib. to CROSBI by: Karla Hanousek Čiča (khanousekcica@pbf.hr), 25. Lis. 2017. u 11:00 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4