crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 902233

Journal

Authors: Hanousek Čiča, Karla; Rupert, Maja; Mrvčić, Jasna; Jedrejčić, Petra; Gajdoš Kljusurić, Jasenka; Stanzer, Damir
Title: Polifenolni sastav i antioksidativna aktivnost biske - tradicionalne istarske travarice
( Polyphenolic profile and antioxidative activity of Biska - the traditional Istrian spirit drink )
Source:
Meeting: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Location and date: Osijek, Hrvatska, 12-13.10.2017.
Keywords: biska, imela, travarica, polifenoli, antioksidativna aktivnost
( biska, mistletoe, herb spirit, polyphenols, antioxidative activity )
Abstract:
Biska je tradicionalna istarska travarica koja se proizvodi maceracijom lišća imele u alkoholnoj bazi, najčešće rakiji komovici. Tijekom maceracije iz imele se u alkoholnu bazu ekstrahiraju različiti spojevi koji biski daju karakterističnu aromu, boju i okus te biološki aktivni spojevi (polifenoli, lektini, viskotoksini), koji imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Cilj rada je istražiti i usporediti polifenolni sastav i antioksidativnu aktivnost u 14 uzoraka biske (5 industrijskih i 9 proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima). Polifenolni sastav uzoraka biske određen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) te spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a antioksidativna aktivnost FRAP i DPPH metodom. Rezultati su pokazali da se količina polifenolnih spojeva u uzorcima znatno razlikuje. Na različit sadržaj polifenolnih spojeva u uzorcima biske utječe količina, podrijetlo i kvaliteta imele koja se macerira, različita jakost alkoholne baze, temperatura na kojoj se provodi maceracija te dodatak šećera ili meda tijekom maceracije. HPLC analizom je utvrđeno da su najzastupljeniji polifenolni spojevi u uzorcima biske protokatehinska kiselina i derivati flavonola. Nadalje, prosječni sadržaj ukupnih polifenola u biski iznosio je 196 ± 15 mg GAE L-1, te je u pozitivnoj korelaciji s antioksidativnom aktivnosti, što upućuje na činjenicu da prisutnost polifenolnih spojeva značajno doprinosi i antioksidativnoj aktivnosti uzoraka biske. Najveći sadržaj polifenola u uzorku biske iznosio je 545 mg GAE L-1. S obzirom da neki uzorci sadrže visok udio polifenola i imaju visoku antioksidativnu aktivnost, mala do umjerena konzumacija biske (prema preporukama EU: 1 piće/dan za žene ili 2 pića/dan za muškarce) može imati pozitivno djelovanje na zdravlje.
Type of meeting: Poster
Type of presentation in a journal: Abstract
Type of peer-review: Domestic peer-review
Original language: HRV
Category: Znanstveni
Research fields:
Biotechnology,Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Karla Hanousek Čiča (khanousekcica@pbf.hr), 31. Lis. 2017. u 08:38 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4