crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 91702

Disertation

Author: Žagar, Drago
Title: Upravljanje mrežnim resursima za usluge s promjenljivim zahtjevima na kvalitetu
( Network Resource Management for the Services with Variable QoS Requirements )
Type: doctoral thesis
Faculty: Fakultet Elektrotehnike i računarstva
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 22. 03.
Year: 2002
Page: 118
Mentor: Lovrek, Ignac
Keywords: kvaliteta usluge; IP mreža; aplikacije; klase usluga; QoS parametri; QoS arhitektura; upravljanje resursima; pregovaranje
( Quality of Service; IP Network; Applications; Class of Service; QoS Parameters; QoS Architecture; Resource Management; Negotiation. )
Abstract:
Kvaliteta usluge u IP mrežama je vrlo važno pitanje o kojemu ovisi razvoj i primjena novih zahtjevnih aplikacija i usluga. Zahtjevi na kvalitetu usluge se mogu mijenjati zbog promjenljivih zahtjeva korisnika ili zbog promjenljivih uvjeta komuniciranja. Stoga je vjerojatno da će se aplikacije i usluge izvršavati uz promjenljivu razinu kvalitete. Promjenljiva razina kvalitete uvjetuje uvođenje novih mehanizama, koji će omogućiti primjenu ovakve klase usluga. U disertaciji su obuhvaćeni zahtjevi na kvalitetu usluge s motrišta vrste usluge i aplikacije, korisničke opreme i cijene usluge. Definirani su načini posluživanja usluga s različitim stupnjevima garancija. Utvrđeni su postupci odabira, promjene i prilagodbe kvalitete usluge s korisničkog motrišta. Predložen je model QoS arhitekture za aplikacije i usluge s promjenljivim zahtjevima na kvalitetu. Definirani su QoS parametri, specifični za ovu vrstu usluga, te klase usluga u kojima će se posluživati. Eksperimentalna verifikacija je načinjena u laboratorijskoj IP mreži, u simuliranom mrežnom okruženju s pojednostavljenim klasama usluga. Utvrđena je prikladnost predloženog modela za postupke odabira i pregovaranja o kvaliteti usluge, pri promjenljivim zahtjevima na kvalitetu, kao i efikasno upravljanje mrežnim resursima.
Project / theme: 036030, 165013
Original language: HRV
Research fields:
Electrical engineering  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4