crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 940824

Journal

Authors: Bilandžić, Nina; Vrkljan, Petra; Solomun Kolanović, Božica; Varenina, Ivana; Varga, Ines; Krpan, Marina; Hruškar, Mirjana
Title: Ostaci sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima tijekom trogodišnjeg razdoblja
( Sulfonamides residues in meat and meat products during three year period )
Source: Veterinarska stanica (0350-7149) 49 (2018), 3; 149-158
Paper type: article
Keywords: sigurnost hrane, sulfonamidi, meso, mesni proizvodi, ELISA, validacija
( food safety, sulfonamides, meat, meat products, ELISA, validation )
Abstract:
Primjena antibiotika odnosno sulfonamida u liječenju različitih bolesti životinja koje se koriste za prehranu ljudi može dovesti do pojave njihovih ostataka u tkivima, te mogu završiti i u mesnim proizvodima. Iz tih razloga je važno praćenje ostataka u hrani životinjskog podrijetla. U ovome istraživanju mjerena je koncentracija sulfonamida u uzorcima mesa i mesnih proizvoda primjenom ELISA metode koja je validirana prema kriterijima Odluke Komisije 2002/657/EC. Utvrđeni su sljedeći validacijski parametri za meso i proizvode: sposobnosti dokazivanja CCβ 60, 0 i 11, 0 µg/kg ; iskorištenje 80, 2 i 66, 9 % ; koeficijent varijacije 17, 4 i 18, 6 % ; granice detekcije LOD 2, 9 i 0, 63 µg/kg ; granice kvantifikacije LOQ 5, 7 i 2, 87 µg/kg. Validacijom je potvrđeno da je primjenjivana metoda prikladna za svoju namjenu kvantifikacije sulfonamida u mesu i proizvodima. U ovome istraživanju sakupljani su uzorci svinjskog i goveđeg mesa te mesnih proizvoda (naresci, kobasice, šunke, paštete) u periodu od 2015. do 2017. godine. U ukupno 535 analiziranih uzoraka, sulfonamidi su određeni u rasponu od 0, 32 do 38, 9 μg/kg. Nije utvrđen niti jedan rezultat s vrijednostima višim od najviše dopuštene koncentracije (NDK) od 100 μg/kg. Najviša koncentracija od 38, 9 μg/kg izmjerena je u uzorku svinjskog mesa u 2015. godini. Ukupne srednje vrijednosti koncentracija sulfonamida u mesu su određene iznad LOD vrijednosti samo u 2015., dok su za mesne proizvode određene u rasponu 1, 45 do 2, 06 µg/kg. Europska agencija za sigurnost hrane je u izvještajima načinjenim na osnovu nacionalnih planova praćenja ostataka sulfonamida članica EU objavila da je u razdoblju od 2013. do 2015. godine u ukupno 235 uzoraka hrane životinjskog podrijetla utvrđena koncentracija sulfonamida iznad NDK vrijednosti. Nesukladni uzorci prijavljeni su tijekom te tri godine u ukupno 50, 48 i 31 mesa goveda i svinja. U 2014. godini u Hrvatskoj je utvrđen nesukladni uzorak mesa goveda na sulfadiazin. Najveći broj nesukladnih koncentracija u mesu goveda i svinja određen je za sulfonamide: sulfadiazin 48, sulfadimetoksin 25, sulfametazin 17, sulfadimidin 8, sulfadoksin 6, sulfamerazin 4, sulfatiazol 4. Ukupno gledajući sulfadiazin je sulfonamid za koji je utvrđeno ukupno najveći broj od 185 nesukladnih rezultata tijekom peroda 2013. - 2015. Članice EU koriste centralni sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje RASFF za evidentiranje nesukladnih rezultata proizvoda svih veterinarskih lijekova. U razdoblju od 2010. do 2017. godine prijavljeno je ukupno 18 uzoraka mesa (61, 1 % svinjetine) i 2 mesna proizvoda sa nesukladnim koncentracijama sulfonamida. Najviše određene koncetracije su 550 µg/kg sulfadiazina i 652 µg/kg sulfadimetoksina. Utvrđeni rezultati određivanja sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima u ovome istraživanju pokazuju da nema bojazni od izlaganja potrošača povišenim koncentracijama sulfonamida jer su zapravo jedva mjerljivi. Međutim, rezultati na razini EU ukazuju na opravdanost stalne kontrole u ovim vrstama hrane životinjskog podrijetla.
Original language: hrv
Citation databases: Scopus
Category: Znanstveni
Research fields:
Public health and health care system
URL: http://www.veinst.hr/casopis-veterinarska-stanica/cat_view/38-asopis-veterinarska-stanica/115-2018/116-volumen-49/123-broj-3
URL cjelovitog rada:
Journal in electronic form only:: NE
Google Scholar: Ostaci sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima tijekom trogodišnjeg razdoblja
Contrib. to CROSBI by: Nina Bilandžić (bilandzic@veinst.hr), 1. Lip. 2018. u 09:01 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4