crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 954994

Disertation

Author: Samardžić, Ana
Title: Mikrobiološka kontrola soka šipka tretiranog netoplinskim tehnikama
( Microbiological control of pomegrante juice treated with non-thermal techniques )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb, Hrvatska
Date: 10.09.
Year: 2018
Page: 30
Mentor: Stanzer, Damir
Keywords: hladna plazma ; mikrobiološka kontrola ; netoplinske tehnike ; šipak ; ultrazvuk
( cold plasma ; microbiological control ; non-thermal techniques ; pomegranate juice ; ultrasound )
Abstract:
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tretmana netoplinskim tehnikama, ultrazvukom i hladnom plazmom - pojedinačno i u kombinaciji, na mikrobiološku kvalitetu svježe iscijeđenog šipkovog soka te soka nakon 7. i 14. dana skladištenja pri + 4 °C. Uzorci su tretirani ultrazvukom i hladnom plazmom različitih amplituda i frekvencija te je zatim provedena mikrobiološka kontrola kako bi se utvrdilo koja od ovih tehnika i primijenjeni režim tretiranja je primjenjiv u inaktivaciji mikroorganizama. Najboljom se pokazala kombinacija ove dvije tehnike u uzorku koji je tretiran ultrazvukom amplitude 75 μm-1 u trajanju od 2, 5 minute te hladnom plazmom frekvencije 60 Hz u trajanju od 5 minuta.
Original language: HRV
Research fields:
Biotechnology
Contrib. to CROSBI by: Karla Hanousek Čiča (khanousekcica@pbf.hr), 18. Ruj. 2018. u 13:37 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4