crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 955772

Disertation

Author: Granić, Dora
Title: Polifenolni profil Biske
( Polyphenol profile of Biska )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb, Hrvatska
Date: 19.09.
Year: 2018
Page: 24
Mentor: Mrvčić, Jasna
Keywords: Biska ; imela ; maceracija ; polifenoli ; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
( Biska ; mistletoe ; maceration ; polyphenols ; high performance liquid chromatography maceration, mistletoe, polyphenols )
Abstract:
Biska je tradicionalna istarska travarica proizvedena prostupkom maceracije lišća i grančica bijele imele u vodeno-alkoholoj bazi (etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla ili rakija komovica). Tijekom procesa maceracije dolazi do ekstrakcije biološki aktivnih spojeva imele (polifenoli, lektini, viskotoksini) koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, pa se Biska ujedno smatra i ljekovitom rakijom. Cilj rada je odrediti i usporediti polifenolni profil 14 uzoraka Biske (5 industrijskih i 9 proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima). Polifenolni profil uzoraka Biske određen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najzastupljeniji polifenolni spoj u uzorcima Biske je kvercetin-3-glikozid koji je detektiran u svim uzorcima. Od ostalih polifenolnih spojeva u pojedinim uzorcima detektirani su protokatehinska kiselina, katehin te klorogena kiselina.
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Karla Hanousek Čiča (khanousekcica@pbf.hr), 21. Ruj. 2018. u 12:42 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4