crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 957261

Journal

Authors: Hanousek Čiča, Karla; Mrvčić, Jasna; Stanzer, Damir; Jakovljević, Tamara; Radojčić Redovniković, Ivana
Title: Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva
( Fruits and vegetables as biocatalysts for chiral compounds synthesis )
Source: Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 13 (2018), 3-4; 70-77
Paper type: pregledni rad
Keywords: kiralni spojevi ; biokataliza ; voće ; povrće ; enantiomerni višak
( chiral compounds ; biocatalysis ; fruits ; vegetables ; enantiomeric excess )
Abstract:
Zbog bolje učinkovitosti i sigurnosti potreba za enantiomerno čistim kiralnim spojevima u stalnom je porastu, pogotovo u farmaceutskoj industriji. Da bi se te potrebe zadovoljile potrebne su nove, učinkovitije i jeftinije ali i ekološki prihvatljive metode njihove priprave. U skladu s tim veliku je pažnju privukla biokataliza gdje se kao biokatalizatori koriste mikroorganizmi ili enzimi izolirani iz njih. Posljednjih godina znanstvena zajednica se okrenula istraživanju upotrebe svježeg, netaknutog biljnog materijala kao biokatalizatora. Upotreba biljnog materijala ne zahtijeva dodatak skupih kofaktora budući da se različiti enzimski sustavi i potrebni kofaktori, te njihov regeneracijski sustav već nalaze u biljnom tkivu. Ovisno o upotrijebljenoj biljci (voću, povrću, začinima), pojedini enantiomeri se mogu dobiti u visokom prinosu i s visokim enantiomernim viškom, što je kritični faktor za razvoj biološki aktivnih spojeva i njihovu bioaktivnost. U ovom radu dan je pregled istraživanja potencijale upotreba različitih biljnih vrsta i njihovih dijelova kao biokatalizatora u stereoselektivnim transformacijama spojeva s ciljem dobivanja enantiomerno čistih kiralnih spojeva. Primjena biljnih biokatalitičkih sustava u skladu je s principima zelene kemije i predstavlja značajnu alternativu sintetskim kemijskim postupcima.
Original language: HRV
Category: Znanstveni
Research fields:
Biotechnology
URL cjelovitog rada:
Google Scholar: Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva
Contrib. to CROSBI by: Karla Hanousek Čiča (khanousekcica@pbf.hr), 27. Ruj. 2018. u 10:38 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4