crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 964632

Zbornik radova

Autori: Novokmet, Glorija; Ujević Bošnjak, Magdalena; Ćurko, Josip; Matošić, Marin; Tomljenović, Filip
Naslov: PRISUTNOST BROMIDA U PODZEMNIM VODAMA I NASTAJANJE BROMATA U VODI ZA PIĆE TIJEKOM OZONIRANJA
( BROMIDE OCCURRENCE IN THE GROUNDWATER AND BROMATE FORMATION IN DRINKING WATER DURING OZONATION )
Izvornik: VODA I JAVNA VODOOPSKRBA / Ujević Bošnjak, Magdalena (ur.). - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo , 2018. 63-73 (ISBN: 978-953-7031-76-3).
Skup: XXII. ZNANSTVENO – STRUČNI SKUP VODA I JAVNA VODOOPSKRBA
Mjesto i datum: Sisak, Hrvatska, 2-5.10.2018.
Ključne riječi: bromati, bromidi, ozoniranje, podzemna voda, kontinentalna Hrvatska
( bromate, bromide, ozonation, groundwater, continental Croatia )
Sažetak:
Ozoniranje spada u red najboljih metoda dezinfekcije vode za piće. Međutim, obradom vode u kojoj su prirodno prisutni bromidi u reakciji s ozonom mogu nastati bromati. Utjecaj bromata na ljudsko zdravlje smatra se štetnim te su oni klasificirani kao potencijalni kancerogeni na temelju istraživanja na životinjama. Na njihov nastanak utječe više čimbenika, čijom manipulacijom treba što više reducirati njihovo nastajanje. Minimiziranje nastanka bromata snižavanjem doze ozona, snižavanjem pH vrijednosti, temperature te dodatkom amonijaka trenutačno su jedine moguće opcije jer je uklanjanje bromata nakon nastanka neisplativo. U radu donosimo prikaz čimbenika koji utječu na nastajanje bromata. Budući da je prisutnost bromida u ulaznoj vodi ključna za formiranje bromata, u radu je istražena prisutnost bromida u podzemnim vodama na području kontinentalne Hrvatske.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemijsko inženjerstvo,Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Josip Ćurko (jcurko@pbf.hr), 30. Lis. 2018. u 09:23 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4