crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 318800

Disertation

Author: Pongrac, Sandra
Title: Praćenje parametara proizvodnje šećera iz šećerne trske u kampanji 2006. godine
( The following of production parameters in sugar from sugar cane during the campaign of 2006. )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 21.12.
Year: 2006
Page: 73
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: šećer; šećerna trska; saharoza; procesni parametri
( sugar; sugar cane; sucrose; process parameters )
Abstract:
Šećerna trska je osnovna sirovina za proizvodnju šećera u tropskim predjelima iz koje se dobiva oko 2/3 ukupno proizvedenog šećera u svijetu. To je biljka u čijoj se stabiljci nalaze pohranjeni šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli, kao i međusobni odnosi ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta trske. Uzimani su uzorci međuprodukata i konačnog produkta, konzumnog šećera, tijekom tehnološkog procesa proizvodnje počevši od gustog soka šećerne trske. Nakon gustog soka slijedili su redom uzorci: šećerovina A, zeleni sirup A, bijeli sirup A, šećerovina B, zeleni sirup B, miješani sirup B, šećerovima C, melasa, sirovi šećer, afinirani šećer, sirova klera, sirova klera prije čišćenja, sirova klera poslije čišćenja, klera I, klera II i konzumni šećer. U navedenim uzorcima određivani su procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH, udjel inverta i boja, na temelju kojih se definirala kakvoća uzoraka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je konzumni šećer, proizveden tijekom kampanje 2006. godine zadovoljavajuće kakvoće i u skladu s kakvoćom konzumnog šećera unatrag deset godina.
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Ines Temmer (itemmer@pbf.hr), 21. Sij. 2008. u 11:49 sati
Remarks:
97/06



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4