crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 408184

Disertation

Author: Baljak, Ana
Title: Određivanje udjela kafeina u čaju
( Determination of caffeine content in tea )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 18.12.
Year: 2008
Page: 76
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak, Ana
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Čaj; Flavonoidi; HPLC; Kafein
( Antioxidant capacity; Tea; Flavonoids; HPLC; Caffeine )
Abstract:
Čaj je posljednjih godina postao najpopularnije piće upravo zbog svog sastava i njegovog utjecaja na zdravlje. Uz flavonoide, vitamine i minerale, najvažniji sastojak čaja je alkaloid kafein. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjele kafeina u 7 različitih vrsta čajeva: bijeli, žuti, zeleni, oolong, crni, mate i prženi mate čaj. Udjeli kafeina određeni su primjenom četiri različite metode: ekstrakcija s kloroformom, mikro-metoda, metoda s olovnim acetatom i metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA). Antioksidacijski kapacitet čajeva, kao i ekstrahiranog ("sirovog")kafeina, određen je primjenom dvije metode:reakcijom s 2, 2-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina)radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltriazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Primjenom sve četiri metode, najveći udjel kafeina određen je u bijelom čaju, dok je mate i prženi mate čaj karakteriziran najmanjim udjelom kafeina. Rezultati mikro-metode i metode s olovnim acetatom dobro koreliraju s rezultatima HPLC metode.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: abelscak@pbf.hr (abelscak@pbf.hr), 8. Lip. 2009. u 17:25 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4