crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 408247

Disertation

Author: Krajina, Ana
Title: Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
( Effect of extraction conditions on antioxidant properties of yellow tea )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno – biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.05.
Year: 2009
Page: 75
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidacijska aktivnost; Ekstrakcija; Polifenoli; Žuti čaj
( Antioxidant capacity; Extraction; Polyphenols; Yellow tea )
Abstract:
Žuti čaj se dobiva obradom lišća biljke Camellia sinensis i proizvodi se samo u Kini. U Kini je tradicija ispijanja žutog čaja jako duga, dok se zapadno tržište sa njime tek upoznaje. Kao i svim ostalim vrstama čaja, zahvaljujući bogatom sastavu bioaktivnih sastojaka, pripisuju mu se mnogi pozitivni učinci na zdravlje ljudi. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjel ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida u čaju, u rinfuzi i filter vrećici, ovisno o uvjetima ekstrakcije (temperatura vode, duljina trajanja ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, ultrazvuk, dodatak limuna i mlijeka) kao i promjenu udjela navedenih spojeva u čaju tijekom jednodnevnog stajanja napitka. Također je određena i antioksidacijska aktivnost svih uzoraka čaja primjenom tri spektrofotometrijske metode: reakcija s Fe3+-2, 4, 6-tripiridil-S-triazin kompleksom (FRAP), 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH˙) i 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) radikalom (ABTS˙). Rezultati istraživanja pokazali su važnost uvjeta ekstrakcije (temperatura vode, trajanje ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, dodatak limuna i mlijeka) na udjel polifenolnih sastojaka i antioksidacijsku aktovnost čaja. Primjena ultrazvuka u kombinaciji sa vodom sobne temperature rezultirala je povećanjem udjela polifenola i antioksidacijske aktivnosti žutog čaja.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: abelscak@pbf.hr (abelscak@pbf.hr), 8. Lip. 2009. u 17:54 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4