crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 408885

Disertation

Author: Vrbanić, Željka
Title: Promjene fizikalno-kemijskih parametara štrudli tijekom skladištenja
( Psysiohemical parameter changes of strudel during storage )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.05.
Year: 2009
Page: 74
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Šustra, Ante
Keywords: Štrudle; Migracija vode; Aktivitet vode; Ugljikohidrati
( Strudel; Water migration; Water activity; Carbohydrates )
Abstract:
Štrudle zbog raznovrsnih voćnih punjenja (marmelada) poželjni su konditorski proizvodi mnogih potrošača. S droge strane, njihova proizvodnja zadaje mnogo problema proizvođačima jer tijekom skladištenja dolazi do migracije vode iz punjenja u tijesto te se time narušava kakvoća štrudli. U radu su praćene promjene pojedinih fizikalno-kemijskih parametara (aktiviteta vode, udjela vode, suhe tvari, pH, ugljikohidrata) i senzorskih svojstava štrudli, proizvedenih u industrijskim uvjetima, tijekom dvomjesečnog skladištenja. Aktivitet vode u štrudlama najviše se mijenja u prva dva dana nakon pečenja, a najviše se smanjuje nakon 3 dana stajanja, kada dolazi do isušivanja punjenja. Udjel ugljikohidrata (glukoze, saharoze, fruktoze) u štrudlama također se smanjuje tijekom skladištenja, kao i njihova senzorska kakvoća.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: abelscak@pbf.hr (abelscak@pbf.hr), 9. Lip. 2009. u 07:40 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4