Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.) (CROSBI ID 558929)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Horvat, Josipa ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Oplanić, Milan ; Žnidarčič, Dragan
hrvatski
Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različite razine prihrane i vrste malča na koncentraciju likopena, askorbinske kiseline, glukoze, fruktoze i saharoze u plodu rajčice. Povećanjem razine prihrane i korištenjem crnog PE malća povećao se sadržaj likopena u plodu rajčice. Na sadržaj askorbinske kiseline nije utjecala prihrana, ali je primjena crnog PE malča smanjila njen sadržaj. Povećanjem doze prihrane povećao se sadržaj svih istraživanih šećera u plodu. Najveći sadržaj fruktoze i glukoze zabilježen je na golom tlu, a saharoze u plodovima rajčice uzgajane na crnom PE malču.
askorbinska kiselina; crni PE malč; likopen; slama; šećeri
nije evidentirano
engleski
Fertigation and mulching effect bioactive and nutritive compounds of tomato fruit (Lycopersicon esculentum Mill.)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različite razine prihrane i vrste malča na koncentraciju likopena, askorbinske kiseline, glukoze, fruktoze i saharoze u plodu rajčice. Povećanjem razine prihrane i korištenjem crnog PE malća povećao se sadržaj likopena u plodu rajčice. Na sadržaj askorbinske kiseline nije utjecala prihrana, ali je primjena crnog PE malča smanjila njen sadržaj. Povećanjem doze prihrane povećao se sadržaj svih istraživanih šećera u plodu. Najveći sadržaj fruktoze i glukoze zabilježen je na golom tlu, a saharoze u plodovima rajčice uzgajane na crnom PE malču.
ascorbic acid; black PE mulch; lycopene; straw; sugars
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
634-638.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-79-6