crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 451937

Journal

Authors: Belščak-Cvitanović, Ana; Komes, Draženka; Rajka, Božanić
Title: Mlijeko u prahu kao sirovina za proizvodnju mliječne čokolade
( Milk Powder as an Ingredient for the Production of Milk Chocolate )
Source: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4 (2009), 3-4; 109-115
Paper type: article
Keywords: čokolada; mlijeko u prahu; sušenje raspršivanjem; sušenje na valjcima
( chocolate; milk powder; roller drying; spray drying )
Abstract:
Čokolada je visokovrijedna namirnica koja osim osnovnih hranjivih sastojaka sadrži i niz bioaktivnih sastojaka, za koje je dokazan pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Zbog velikog izbora različitih čokoladnih proizvoda na tržištu te sve većih zahtjeva potrošača za kvalitetom proizvoda koje konzumiraju, sve se više pažnje posvećuje unaprjeđenju postupka proizvodnje prehrambenih proizvoda, pa tako i čokolade. Pritom je izrazito važno poznavati svojstva svake sirovine u tehnološkom procesu proizvodnje nekog proizvoda kako bi se moglo očuvati ili zaštiti njegove, potencijalno djelotvorne sastojke. Mlijeko u prahu je osnovni sastojak mliječne čokolade (oko 20% ukupne mase) koji određuje senzorski profi l čokolade (okus, tekstura) i utječe na njezina fi zikalno-kemijska i reološka svojstva, posebice svojstva tečenja, koja su vrlo bitna prilikom lijevanja čokoladne mase u kalupe, kao i dražiranja čokoladom. Ranije se za proizvodnju čokolade tradicionalno koristilo punomasno mlijeko u prahu sušeno na valjcima, zbog velikog udjela slobodne mliječne masti, no budući da je danas sušenje na valjcima zastarjeli postupak, sve više se pažnje usmjerava na sušenje mlijeka u prahu raspršivanjem. Međutim, za razliku od sušenja na valjcima, sušenjem raspršivanjem nastaje prah malog udjela slobodne mliječne masti, što je poželjno za proizvodnju gotovo svih vrsta prehrambenih proizvoda, osim čokolade. Ovaj rad pruža pregled uporabe različitih vrsta mlijeka u prahu u proizvodnji mliječne čokolade te njihov utjecaj na reološka, fi zikalno-kemijska i senzorska svojstva čokolade.
Project / theme: 058-0000000-3470, 058-0000000-0443
Original language: HRV
Category: Expert
Research fields:
Food processing technology
URL cjelovitog rada:
Google Scholar: Mlijeko u prahu kao sirovina za proizvodnju mliječne čokolade
Contrib. to CROSBI by: rbozan@pbf.hr (rbozan@pbf.hr), 25. Ožu. 2010. u 10:57 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4