Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mlijeko u prahu kao sirovina za proizvodnju mliječne čokolade (CROSBI ID 160540)

Prilog u časopisu | stručni rad

Belščak-Cvitanović, Ana ; Komes, Draženka ; Rajka , Božanić Mlijeko u prahu kao sirovina za proizvodnju mliječne čokolade // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3-4; 109-115

Podaci o odgovornosti

Belščak-Cvitanović, Ana ; Komes, Draženka ; Rajka , Božanić

hrvatski

Mlijeko u prahu kao sirovina za proizvodnju mliječne čokolade

Čokolada je visokovrijedna namirnica koja osim osnovnih hranjivih sastojaka sadrži i niz bioaktivnih sastojaka, za koje je dokazan pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Zbog velikog izbora različitih čokoladnih proizvoda na tržištu te sve većih zahtjeva potrošača za kvalitetom proizvoda koje konzumiraju, sve se više pažnje posvećuje unaprjeđenju postupka proizvodnje prehrambenih proizvoda, pa tako i čokolade. Pritom je izrazito važno poznavati svojstva svake sirovine u tehnološkom procesu proizvodnje nekog proizvoda kako bi se moglo očuvati ili zaštiti njegove, potencijalno djelotvorne sastojke. Mlijeko u prahu je osnovni sastojak mliječne čokolade (oko 20% ukupne mase) koji određuje senzorski profi l čokolade (okus, tekstura) i utječe na njezina fi zikalno-kemijska i reološka svojstva, posebice svojstva tečenja, koja su vrlo bitna prilikom lijevanja čokoladne mase u kalupe, kao i dražiranja čokoladom. Ranije se za proizvodnju čokolade tradicionalno koristilo punomasno mlijeko u prahu sušeno na valjcima, zbog velikog udjela slobodne mliječne masti, no budući da je danas sušenje na valjcima zastarjeli postupak, sve više se pažnje usmjerava na sušenje mlijeka u prahu raspršivanjem. Međutim, za razliku od sušenja na valjcima, sušenjem raspršivanjem nastaje prah malog udjela slobodne mliječne masti, što je poželjno za proizvodnju gotovo svih vrsta prehrambenih proizvoda, osim čokolade. Ovaj rad pruža pregled uporabe različitih vrsta mlijeka u prahu u proizvodnji mliječne čokolade te njihov utjecaj na reološka, fi zikalno-kemijska i senzorska svojstva čokolade.

čokolada; mlijeko u prahu; sušenje raspršivanjem; sušenje na valjcima

nije evidentirano

engleski

Milk Powder as an Ingredient for the Production of Milk Chocolate

nije evidentirano

chocolate; milk powder; roller drying; spray drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4 (3-4)

2009.

109-115

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija