crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 462017

Disertation

Author: Tomić, Iva
Title: Utvrđivanje patvorenja djevičanskog maslinovog ulja određivanjem sastava triglicerida
( Determination of extra virgin olive oil adulteration with triglyceride composition )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 03.02.
Year: 2010
Page: 37
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: ekstra djevičansko maslinovo ulje; patvorenje; sastav triglicerida; lješnjakovo ulje; suncokretovo ulje
( extra virgine olive oil; adulteration; triglyceride composition; hazelnut oil; sunflower oil )
Abstract:
Zbog iznimne nutritivne vrijednosti i specifičnog načina proizvodnje, djevičansko maslinovo ulje postiže visoke tržišne cijene i kao takvo je podložno patvorenju. Patvori se sa rafiniranim maslinovim i sjemenskim uljima, a odnedavno i sa lješnjakovim koje ima sličan sastav kao i maslinovo ulje, te predstavlja problem pri otkrivanju standardnim parametrima kvalitete.U ovom radu pripremljene su smjese maslinovog i lješnjakovog ulja, te maslinovog i suncokretovog sa 20%, 55% i 80% djevičanskog maslinovog ulja. Analiziran je sastav triglicerida HPLC-om. Statistička obrada rezultata je pokazala značajne razlike između sastava triglicerida svih uzoraka (osim u slučaju LLP), što znači da se određivanjem sastava triglicerida može utvrditi patvorenje djevičanskog maslinovog ulja pomiješanog sa lješnjakovim i suncokretovim uljem u različitim omjerima.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: mobran@pbf.hr (mobran@pbf.hr), 6. Tra. 2010. u 12:45 sati



  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4