crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 462334

Disertation

Author: Juričko, Martina
Title: Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
( Effect of solvents and time of extraction on antioxidative properties of yellow tea extracts )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 02.07.
Year: 2009
Page: 67
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; fenolni spojevi; žuti čaj
( antioxidant activity; Camellia sinensis; phenolics compounds; yellow tea )
Abstract:
Čaj se dobiva od biljke Camellia sinensis i jedan je od najpopularnijih napitaka širom svijeta. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumiranje čaja zbog prisutnih polifenolnih sastojaka može smanjiti rizik od pojave različitih bolesti, posebice karcinoma i srčanih oboljenja. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupne fenole, neflavonoide i flavonoide te antioksidacijski kapacitet žutog čaja ekstrahiranog pri različitim uvjetima. Uvjeti ekstrakcije uključivali su: različito vrijeme ekstrakcije (3, 5, 10, 15, 30 min) i različita otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni i 100%-tni etanol) koji su se primjenili na čaj u rinfuznom obliku, filter vrećici i kuglici. Udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida odrenen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet je odrenen primjenom tri metode: reakcijama s željezo(ІІІ)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalima 2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2- difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je najveći udjel polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol. polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: fdujmic@pbf.hr (fdujmic@pbf.hr), 6. Tra. 2010. u 14:07 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4