crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 462450

Disertation

Author: Marković, Vanja
Title: Određivanje bioaktivnih sastojaka ekstrakata žutog čaja primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
( Determination of bioactive compounds in the extracts of yellow tea by high-performance liquid chromatography )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.10.
Year: 2009
Page: 71
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: alkaloidi; HPLC; polifenoli; žuti čaj
( alkaloids; HPLC; polyphenols; yellow tea )
Abstract:
U ovom radu ispitana je učinkovitost različitih otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni, 75%-tni i 100%-tni etanol) na ekstrakciju polifenola i alkaloida žutog čaja („rinfuzni“ oblik, filter vrećica i kuglica) tijekom različitog vremena trajanja ekstrakcije (3, 5, 10, 15 i 30 minuta). Također je uspoređena klasična ekstrakcija vodom i 75%-tnim etanolom s ekstrakcijom primjenom ultrazvučne kupelji i istih otapala. Na ekstrakciju istraživanih spojeva značajno utječe vrijeme ekstrakcije i primijenjeno otapalo. Među istraživanim otapalima, 50%-tni etanol se pokazao kao najučinkovitije otapalo prilikom ekstracije kafeina i EGCG-a iz „rinfuznog“ oblika i filter vrećice, dok je 75%-tni etanol bio najbolje otapalo za ekstrakciju istih iz čaja u kuglici. Primjena ultrazvučne kupelji nije rezultirala povećanim udjelom ekstrahiranih polifenola i alkaloida.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: fdujmic@pbf.hr (fdujmic@pbf.hr), 6. Tra. 2010. u 14:32 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4