crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 462481

Disertation

Author: Lisjak Besedić, Maja
Title: Antioksidacijska svojstva kavovina
( The antioxidant properties of coffee substitute )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 26.11.
Year: 2009
Page: 61
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: antioksidacijska svojstva; kavovine; mlijeko; polifenoli; senzorska svojstva
( antioxidant capacity; coffee substitute; milk; polyfenols; sensory properties )
Abstract:
Kavovina je uobičajeni naziv za zamjene za kavu. To su visokovrijedne namirnice koje mogu biti pripremljene s vodom ili s mlijekom. Cilj ovog rada bio je odrediti pojedine skupine polifenola i antioksidacijski kapacitet pet vrsta kavovina, te utjecaj različitih koncentracija mlijeka na navedena mjerenja. Udjel ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida određen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom, udjel procijanidina metodom po Bate-Smithu, udjel flavan-3-ola određen je reakcijom s vanilinom i reakcijom s p-dimetilamino-cinamaldehidom (p-DAC), a udjel tanina njihovim vezanjem za kazein. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama s željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP), te radikalima 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Provedeno je i senzorsko ocjenjivanje svih pet vrsta kavovina. Kavovina koja u sastavu ima 100 % cikorije pokazala se najboljim izvorom antioksidansa.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: fdujmic@pbf.hr (fdujmic@pbf.hr), 6. Tra. 2010. u 14:39 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4