crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 462530

Disertation

Author: Donjerković, Petra
Title: Ekstrakcija polifenola žutog čaja primjenom ultrazvuka visoke snage
( Ultrasound-assisted extraction of polyphenols from yellow tea )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 18.12.
Year: 2009
Page: 74
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: antioksidacijski kapacitet; ekstrakcija; polifenoli; ultrazvuk; žuti čaj
( antioxidant capacity; extraction; polyphenols; ultrasound; yellow tea )
Abstract:
Cilj istraživanja bio je odrediti udio ukupnih fenola i antioksidacijski kapacitet u čaju. Žuti čaj u rinfuzi ekstrahiran je vodom i 75 %-tnim etanolom uz primjenu ultrazvuka amplitude 25 %, 50 %, 75 % i 100 % u trajanju od 3, 5, 10, 15 i 30 minuta. Također su pripremljeni vodeni i 75 %-tni etanolni ekstrakti, kombinacijom navedenih amplituda ultrazvuka i ponovljenih ekstrakcija istog uzorka tijekom 3 minute. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom tri metode: reakcija s 1, 1- difenil- 2- pikrilhidrazil (DPPH), reakcija s 2, 2'- azinobis(3- etilbenzotiazolin- 6- sulfonska kiselinom) (ABTS), te reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP). Najveći udio fenola određen je u čaju ekstrahiranom vodom uz primjenu ultrazvuka 50 %-tne amplitude tijekom 30 minuta, a najmanji u čaju ekstrahiranom vodom uz primjenu ultrazvuka 100 %-tne amplitude tijekom 3 minute (3. ekstrakcija). Najveći antioksidacijski kapacitet izmjeren je u čaju ekstrahiranom 75 %-tnim etanolom uz primjenu 50 %-tne amplitude tijekom 30 minuta, a najmanji u trećem vodenom ekstraktu pripremljenim primjenom ultrazvuka 75 %-tne amplitude.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: fdujmic@pbf.hr (fdujmic@pbf.hr), 6. Tra. 2010. u 14:53 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4