crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 518999

Disertation

Author: Bespaljko, Igor
Title: Ocjena učinkovitosti genetskog programiranja u postupcima strojnog učenja
( Genetic programming efficiency in machine learning )
Type: graduate thesis
Faculty: Fakultet elektrotehnike i računarstva
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 1.7.
Year: 2011
Page: 50
Mentor: Jakobović, Domagoj
Keywords: evolucija; evolucijski algoritmi; genetski algoritmi; genetsko programiranje; genetski operatori; populacija; funkcija dobrote; strojno učenje; validacija; krosvalidacija.
( evolution; evolution algorithms; genetic algorithms; genetic programming; genetic operators; population; goodness function; machine learning; validation; cross validation. )
Abstract:
ovome radu opisan je mehanizam genetskog programiranja te su nabrojani i opisani osnovni elementi i operatiori genetskog programa. Definiran je i detaljno opisan pojam sustava strojnog učenja. Pokazana je vaţnost testiranja algoritma genetskog programa, njegove sposobnosti generalizacije, na skupu podataka različitom od skupa za učenje. Upotrijebili smo skup za validaciju na kojem algoritam ispituje kada bi trebao prestati učiti na skupu za učenje, odnosno kada se pojavila prenaučenost. Genetsko programiranje prikazano je kao paradigma strojnog učenja i rabimo ga kako bi ocjenili njegovu učinkovitost u postupcima strojnog učenja. Problem koji rješavamo jest otkrivanje pogodnog uvjeta zaustavljanja prilikom strojnog učenja. Otkrivanje uvjeta temelji se na broju generacija i uporabi validacijskog skupa. Navedeno je nekoliko primjera uporabe genetskog programiranja za rješavanje problema iz područja strojnog učenja. KRK (king-rook-king) problem kao jedan od primjera završnica u šahu te problem rasporeĎivanja poslova na jednom stroju.
Project / theme: 036-0362980-1921
Original language: hrv
Research fields:
Computer science
Full paper text: 518999.Diplomski_rad.pdf (tekst priložen 8. Srp. 2011. u 10:39 sati)
Contrib. to CROSBI by: yeti@fer.hr (yeti@fer.hr), 8. Srp. 2011. u 10:39 satiPrint version   za tiskati


upomoc
foot_4