crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 540507

Disertation

Author: Milenković, Tomislav
Title: Funkcionalna svojstva čokolada obogaćenih suhim voćem
( Functional properties of chocolates enriched with dried fruits )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 14.07.
Year: 2011
Page: 59
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Čokolada; Polifenoli; Voće
( Antioxidant capacity; Chocolate; Polyphenols; Fruits )
Abstract:
Čokolada je jedan od najpopularnijih prehrambenih proizvoda u svijetu. Iako je čokolada bogat izvor polifenolnih spojeva, dodatno se obogaćuje različitim funkcionalnim sastojcima. Svrha ovog rada je određivanje udjela ukupnih fenola i flavonoida, ukupnih flavan-3-ola (metoda s vanilinom i p-DAC reagensom) i ukupnih proantocijanidina, kao i antioksidacijskog kapaciteta (FRAP metodom i ABTS metodom) u čokoladama za kuhanje i mliječnim čokoladama obogaćenim dodatkom pet vrsta sušenog voća: brusnica, grožđica, marelica, papaja i šljiva. Udio voća u čokoladama iznosio je 20%. Za ekstrakciju ispitivanih spojeva korištena su tri otapala: 70%-tni metanol, 70%-tni aceton i voda. Za ekstrakciju ukupnih fenola, ukupnih flavonoida i ukupnih flavan-3-ola kao najbolje ekstrakcijsko sredstvo pokazao se aceton, a za ekstrakciju ukupnih proantocijanidina metanol. Najveći udjel ukupnih fenola karakterizira čokoladu za kuhanje sa sušenim grožđicama, najveći udjel ukupnih flavonoida određen je u čokoladi za kuhanje, najveći udjel flavan-3-ola određen s obje metode ima čokolada za kuhanje, a najveći udjel ukupnih proantocijanidina ima čoklada za kuhanje uz dodatak brusnice. Najveći antioksidacijski kapacitet određen je u čokoladi za kuhanje s brusnicom. Među ispitivanim sušenim voćem brusnice su se istaknule kao najbolji funkcionalni dodatak.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 15. Stu. 2011. u 14:02 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4