crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 540770

Disertation

Author: Stipić, Katarina
Title: Utjecaj načina sušenja na udio pigmenata u biljnim ekstraktima
( The effect of different drying methods on the content of pigments in herbal infusions )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 15.07.
Year: 2011
Page: 58
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: ABTS; Antocijani; Biljni ekstrakti; Karotenoidi; Klorofil; Ljekovito bilje; Sušenje
( ABTS; Anthocyanins; Herbal extracts; Carotenoids; Chlorophyll; Medicinal herbs; Drying )
Abstract:
U posljednje vrijeme velika važnost se pridaje uzgoju pojedinih vrsta ljekovitih i aromatičnih biljaka, zbog njihovog bogatog bioaktivnog sastava. Radi boljeg očuvanja bioaktivnog sastava biljaka koriste se razne metode sušenja koje utječu na udio pigmenata u ljekovitom bilju. Cilj ovog rada bio je odrediti udio pigmenata u ekstraktima svježih biljaka i istih sušenih na tri različita načina: na zraku, liofilizacijom i mikrovalovima, kao i njihov antioksidacijski kapacitet. Udio klorofila, karotenoida i antocijana određen je spektrofotometrijski, a udio β-karotena primjenom metode visokotlačne tekućinske kromatografije (HPLC-PDA). Antioksidacijski kapacitet ekstrakata pripremljenih za određivanje pigmenata određen je u reakciji s ABTS reagensom (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom)). Najveći udio klorofila određen je u ekstraktima liofiliziranih biljaka, dok je najveći udio karotenoida i β-karotena određen u ekstraktima svježih biljaka, a najveći udio antocijana u ekstraktima biljaka sušenih na zraku. Ekstrakti svježih biljaka najbogatiji su izvor antioksidansa čiji udio se značajno smanjuje sušenjem.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 15. Stu. 2011. u 16:54 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4