crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 541315

Disertation

Author: Radovanić, Petra
Title: Utjecaj temperature sušenja na udjel pigmenata i antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
( Influence of drying temperature on the content of pigment and antioxidant properties of herbal extracts )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 05.10.
Year: 2010
Page: 53
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Ljekovite biljke; Pigmenti; Sušenje
( Antioxidant capacity; Medicinal plants; Pigments; Drying )
Abstract:
Još od davnina je u svim narodima poznato ljekovito djelovanje pojedinih biljaka i to se znanje generacijama prenosilo sve do danas. Ljekovita svojstva biljaka vezuju se uz njihov kemijski sastav i upravo je ta tematika predmet brojnih znanstvenih istraživanja. U ovom radu ispitan je utjecaj tri različite temperature sušenja (30°C, 50°C i 70°C) na udjel pigmenata i antioksidacijski kapacitet sedam biljnih ekstrakata: melisa, neven, list masline, različak, borač, kopriva i sikavica. Udjeli ukupnih fenola, klorofila, karotenoida i antocijana određeni su spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom ABTS-metode (reakcija s 2, 2´-azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina). Povišenjem temperature sušenja dolazi do smanjenja udjela ukupnih fenola, klorofila, karotenoida i antocijana. Najveći gubici zabilježeni su u ekstraktima biljaka prethodno sušenih na 70°C. Antioksidacijski kapacitet biljnih ekstrakata također se smanjuje proporcionalno povišenjem temperature na kojoj su biljke sušene.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 10:33 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4