crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 541487

Disertation

Author: Berendika, Marija
Title: Utjecaj duljine trajanja ekstrakcije i hidrolize na polifenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljnih infuzija
( The effect of extraction time and hydrolysis on polyphenolic composition and antioxidative properties of herbal infusions )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 13.07.
Year: 2010
Page: 74
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Biljni čaj; Polifenoli; Tanini; HPLC
( Antioxidant capacity; Herbal tea; Polyphenols; Tannins; HPLC )
Abstract:
Biljne infuzije su posljednjih godina postale najpopularnije piće upravo zbog svog kemijskog sastava te vezano uz njega brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje. Biljne infuzije imaju dugu tradiciju primjene u narodnoj medicini, a njihovi brojni pozitivni učinci sve više se potvrđuju rezultatima znanstvenih ispitivanja. U ovom radu ispitan je utjecaj duljine trajanja ekstrakcije vodom (5 i 15 minuta) i kiselinske hidrolize na udjel polifenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet šest biljnih ekstrakata: melisa, majčina dušica, list kupine, cvijet lavande, kopriva i list masline. Udjeli ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, flavan-3-ola i tanina određeni su spektrofotometrijskim metodama, dok je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA) određen udjel pojedinačnih fenolnih kiselina, flavona i flavonola. Antioksidacijska aktivnost ispitana je primjenom dvije metode: reakcijom s 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltriazinom kompleksom (FRAP-metoda). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u hidroliziranom ekstraktu lista kupine te u nehidroliziranom petnaestminutnom ekstraktu melise. Hidrolizirani ekstrakti kupine i melise imaju najveći antioksidacijski kapacitet, dok nehidrolizirani ekstrakt lista masline pokazuje najmanji udjel fenolnih spojeva i najmanji antioksidacijski kapacitet. Najveći udjel ružmarinske kiseline, kao najzastupljenijeg fenolnog spoja, određen je u nehidroliziranom ekstraktu melise nakon 15 minuta ekstrakcije. Konzumiranje ispitivanih biljnih infuzija predstavlja značajan doprinos svakodnevnom unosu bioaktivnih sastojaka u organizam.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 11:43 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4