crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 541810

Disertation

Author: Špišić, Ivana
Title: Utjecaj metoda sušenja na antioksidacijska svojstva biljnih ekstrakata
( The effect of different drying techniques on the antioxidant capacity of herbal extracts )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 30.03.
Year: 2011
Page: 59
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Fenoli; Sušenje; Ljekovito bilje; Biljni ekstrakti; ABTS
( Antioxidant capacity; Phenols; Drying; Medicinal herbs; Herbal extracts; ABTS )
Abstract:
U novije vrijeme poraslo je zanimanje znanstvenika za ponovnim korištenjem ljekovitog bilja u svrhu prevencije bolesti ali i liječenja različitih tegoba zbog visokog udjela polifenola i drugih biološki aktivnih spojeva (flavonoida, askorbinske kiseline i biljnih pigmenata) koji posjeduju visoki antioksidacijski kapacitet. Radi duljeg i boljeg očuvanja bioaktivnog sastava biljaka koriste se razne metode sušenja koje više ili manje utječu na smanjenje udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio ukupnih fenola u vodenim i 75%-tnim etanolnim ekstraktima sedam svježih biljaka i istih sušenih na tri različita načina: na zraku, liofilizacijom i mikrovalovima, kao i njihov antioksidacijski kapacitet. Udio ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski, a antioksidacijski kapacitet u reakciji s ABTS reagensom (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom)). Među vodenim ekstraktima svježih biljaka najveći udio polifenola određen je u ekstraktu borača, a najniži u ekstraktu koprive. 75%-tni etanolni ekstrakti su imali niži udio ukupnih polifenola u odnosu na vodene. Ekstrakti biljaka sušenih mikrovalovima pokazuju najniži udio ukupnih fenola i najmanji antioksidacijski kapacitet.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 13:49 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4