crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 541892

Disertation

Author: Martinac, Mia
Title: Kreiranje čajnih mješavina uz dodatak prirodnih sladila
( Creation of innovative formulations of tea blends with natural sweeteners )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 27.09.
Year: 2011
Page: 64
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Čaj; Čajne mješavine; Funkcionalni proizvodi; Prirodna sladila
( Functional food products; Natural sweeteners; Tea; Tea mixtures )
Abstract:
Na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, koje je u stalnom porastu, funkcionalni napitci zauzimaju sve veći udio, a među najpoželjnijima su kava, čaj i biljne infuzije. Cilj ovog rada bio je kreirati nove funkcionalne formulacije čajnih mješavina baziranih na bijelom, žutom i zelenom čaju uz dodatak prirodnih sladila. Kreirano je devet čajnih mješavina koje kao izvore sladila sadrže suho voće (jabuka, marelica, šljiva, grožđica i smokva), suho povrće (mrkva i batat) te listiće stevije i korijen sladića. U novokreiranim mješavinama određeni su udjeli ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola, proantocijanidina i pojedinačnih polifenola i metilksantina, a određen je i njihov antioksidacijski kapacitet. U cilju kreiranja funkcionalnog proizvoda poželjne arome, okusa i slatkoće, definirani su i senzorski profili pripremljenih čajeva i čajnih mješavina. Kreirane čajne mješavine predstavljaju bogat izvor bioaktivnih spojeva, poželjnih su senzorskih svojstava, a kao funkcionalni proizvod njihovim konzumiranjem upotpunio bi se dnevni unos visokovrijednih nutrijenata.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 14:22 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4