crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 541957

Disertation

Author: Gačina, Tea
Title: Usporedba udjela polifenola i metilksantina u vodenim i metanolnim ekstraktima čokolada
( Comparison of the content of polyphenols and methylxanthines in water and methanol extracts of chocolates )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.09.
Year: 2011
Page: 71
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidansi; Čokolada; Kakaovi proizvodi; Metilksantini; Polifenoli
( Antioxidants; Chocolate; Cocoa products; Methylxanthines; Polyphenols )
Abstract:
Posljednjih je godina posebno zanimanje znanstvenika usmjereno prema prirodnim antioksidansima i njihovoj ulozi u zaštiti ljudskog zdravlja. Čokolada je prema brojnim istraživanjima bogata biološki aktivnim spojevima, posebno polifenolima i metilksantinima. Cilj rada bio je odrediti udio polifenola i metilksantina u različitim kakaovim proizvodima te usporediti učinkovitost otapala (voda i 70 %-tni metanol) u svrhu ekstrakcije ispitivanih bioaktivnih sastojaka. Udjel ukupnih fenola, ukupnih flavonoida, ukupnih flavan-3-ola i ukupnih proantocijanidina određeni su spektrofotometrijskim metodama, dok je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određen udjel pojedinaènih polifenola i metilksantina. Spektrofotometrijskom metodom određena je i ukupna suha bezmasna tvar kakaovih dijelova ispitivanih kakaovim proizvodima. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom dvije metode: reakcijom s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda) i 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) radikalom (ABTS metoda). Najveći udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan 3-ola i proantocijanidina određen je u kakaovoj masi, dok se u ostalim kakaovim proizvodima udjeli fenolnih spojeva smanjuju proporcionalno udjelu kakaovih dijelova. Veći udjel ukupnih fenola i ukupnih flavonoida određen je u metanolnim ekstraktima. Vodeni ekstrakti bogatiji su flavan-3-olima i proantocijanidinima. Veći antioksidacijski kapacitet karakterizira metanolne ekstrakte.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 14:48 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4