crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 541989

Disertation

Author: Ljubičić, Ivan
Title: Karakterizacija nutritivnog sastava i biološke aktivnosti čajnih mješavina lista kupine s prirodnim sladilima
( Characterization of nutritional composition and biological activity of innovative blackberry leaves formulations with natural sweeternes )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.09.
Year: 2011
Page: 99
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Biljne infuzije; Funkcionalni proizvod; List kupine; Prirodna sladila
( Blackberry leaves; Herbal infusions; Functional products; Natural sweeteners )
Abstract:
Budući da se suvremeni način ţivota povezuje s neadkevatnom prehranom, sve veći interes potrošača usmjeren je na funkcionalne prehrambene proizvode meĎu kojima biljne infuzije zauzimaju vaţnu ulogu, Cilj ovoga rada bio je kreirati nove formulacije čajnih mješavina baziranih na uporabi lista kupine (tradicionalna ljekovita biljka) uz dodatak prirodnih sladila. Razvijene su četiri čajne mješavine koje, kao izvore sladila, sadrţe suho voće (jabuka, šljiva, smokva, groţĎice i marelica), suho povrće (mrkva i batat) te suhe listiće stevije i korijen sladića. Provedene su brojne analize u cilju karakterizacije fizikalnih svojstava čajnih mješavina (odreĎivanje nasipne gustoće, boje, svojstava tečenja) te nutritivnog sastava (odreĎivanje udjela ugljikohidrata, mineralnih tvari, pigmenata, ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina te pojedinačnih polifenolnih spojeva), biološke aktivnosti (odreĎivanje antioksidacijskog kapaciteta, citotoksičnosti, slobodnih kisikovih radikala) i senzorskih svojstava pripremljenih biljnih infuzija. S obzirom na raznolikost korištenih prirodnih sirovina i kompleksnost sastava sve novokreirane formulacije bogat su izvor bioaktivnih spojeva (polifenola, biljnih pigmenata, mineralnih tvari) izraţene biološke aktivnosti. Inovativne biljne infuzije atraktivne su arome, punog okusa i uravnoteţene slatkoće, u odnosu na čistu infuziju lista kupine, te predstavljaju poţeljne funkcionalne proizvode pogodne za konzumaciju potrošača svih dobnih skupina upotpunjujući njihov dnevni unos visokovrijednih nutrijenata.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 15:03 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4